sairaalan käytävä

Sote-alueen tehokkuus syntyy huolellisella taloussuunnittelulla

Sote-uudistuksen tarkoituksena on parantaa ihmisten peruspalveluja. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen siirretään kunnilta 21 hyvinvointialueelle. Sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden perustamista koskeva lainsäädäntö hyväksyttiin kesäkuussa 2021, ja sen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023.

Sote-uudistusta on valmisteltu pitkään, mutta aikataulu, jolla sitä lähdettiin toteuttamaan, on saattanut yllättää nopeudellaan. Kysymysmerkkejä uudistuksen suhteen on yhä ilmassa, samoin kuin poliittisia jännitteitä, jotka saattavat vaikuttaa sote-uudistuksen aikatauluun. Jotta hyvinvointialueet saadaan kustannustehokkaasti liikkeelle ja palvelutuotanto vauhtiin heti 2023 alussa, pitäisi taloussuunnittelu käynnistää käytännössä viimeistään vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Kuten sanottu, toimintojen järjestelyillä on kiire, jotta asiat saadaan vauhtiin. Ylen tekemässä kyselyssä hyvinvointialueiden ICT-valmistelijoille kiireellisyysjärjestys oli selkeä – talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmät on saatava ensimmäisenä kuntoon.

Parempaa talouden suunnittelua

Taloussuunnittelujärjestelmät tuottavat reaaliaikaista tietoa tukemaan päätöksentekoa – esimerkiksi kustannuslaskentatiedon tuottamaa informaatiota palvelualueiden kannattavuudesta. Taloussuunnittelussa hyödynnetään mm. ajuripohjaista suunnittelua ja pidetään painopiste taloudellisen tilanteen ennakoinnissa ja suunnittelussa.

Taloussuunnittelua ja ennustamista läpinäkyvästi ja luotettavasti

Soten myötä on tarkoitus siirtyä hallituksen lakiesityksen mukaiseen hyvinvointialueen rahoitusmalliin. Tämä itsessään tulee vaatimaan hyvinvointialueilta entistä tarkempaa taloussuunnittelua, jotta sekä toimintakyky että investoinnit voidaan taata. Myös kassavirran seuraamisen merkitys tulee nostamaan arvoaan merkittävästi. Soten myötä on entistä tärkeämpää, että talouden suunnittelua ja ennustamista voidaan tehdä pitkäjänteisesti, läpinäkyvästi ja luotettavasti.

Clausion on markkinajohtaja kuntien taloussuunnittelussa

Clausion on markkinajohtaja julkisyhteisöjen taloussuunnittelussa. Olemme auttaneet kuntia, kuntayhtymiä sekä Suomen suurimpia sairaanhoitopiirejä taloussuunnittelussa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Clausionin taloussuunnittelujärjestelmä on helppokäyttöinen. Pilvipohjainen ratkaisu takaa, että tiedot ovat aina ajantasaisia ja tietoturvallisia. Käyttäjäperusteiset oikeudet takaavat, että kukin käyttäjä pääsee käsiksi vain hänelle tarkoitettuihin osioihin. Konsulteillamme on pitkä kokemus taloussuunnittelusta ja he auttavat sinua matkan varrella.

Me autamme sinut läpi sote-muutoksen.