Näin siirryt onnistuneesti IFRS-raportointiin

Kirjanpito on kieli, jolla välitetään tietoa yrityksen hyvinvoinnista eri sidosryhmille ja IFRS-raportointi on tämän kielen kansainvälinen taso. IFRS-raportointi astuu kuvaan viimeistään siinä vaiheessa, kun toiveena on listautua pörssiin. IFRS on tarpeen myös silloin, kun yritys haluaa siirtyä kansainvälisille markkinoille, ja on välttämätöntä raportoida kansainvälisesti vertailukelpoisella tavalla. Onko IFRS-raportointiin siirtyminen ajankohtaista sinun yrityksessäsi? Miten IFRS-raportointi viedään maaliin onnistuneesti? Entä mitkä ovat yleisimmät sudenkuopat IFRS-raportoinnin käyttöönotossa ja miten ne voi välttää? 

IFRS-raportointi – mikä se on ja milloin se otetaan käyttöön? 

IFRS akronyymi tulee sanoista International Financial Reporting Standards: se on kansainvälinen standardi yrityksen tilinpäätöstiedoille. IFRS on ollut EU-maissa käytössä yli 15 vuoden ajan, vuodesta 2005 saakka. IFRS-raportoinnin tarkoituksena on tuottaa yritysten välille kansainvälisesti vertailukelpoisia tunnuslukuja. IFRS-raportointi otetaan siis käyttöön viimeistään siinä vaiheessa, kun haluaa laajentua kansainvälisille markkinoille. IFRS-raportti on vaatimuksena myös, kun yritys listautuu pörssiin. Tämä pörssivaade pätee myös kotimaisilla markkinoilla eli IFRS-raportointi on vaatimuksena Helsingin pörssissä.

IFRS-raportoinnissa on lukuisia hyötyjä ja se vauhdittaa matkaa kasvuun ja kansainvälistymiseen. IFRS-raporttien käyttöönotto tarkoittaa kuitenkin sitoutumista entistä tarkempaan sääntelyyn ja läpinäkyvyyteen. Verrattuna yksinkertaiseen Suomen kirjanpitolainsäädännön mukaiseen FAS-raportointiin IFRS:ssä on paljon yksityiskohtaisemmat kriteerit esimerkiksi varausten ja yrityshankintojen kirjaamiseen. Kun raportoinnin taso tarkentuu, nousee vaatimus myös yrityksen osaamistasolle. Myös työmäärä kasvaa: kun FAS-raportoinnista siirtyy IFRS-raportointiin, tulee sivuja ja liitetiedostoja moninkertainen määrä. Joissain tapauksissa joudutaan myös raportoimaan tuplana: luvut yhdessä muodossa IFRS-raporttiin ja toisessa muodossa kotimaiseen FAS-raporttiin.

Mitä tulee huomioida, kun siirtyy IFRS-raportointiin? 

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä siirtymää IFRS-raportointiin, vaan se tulee aina tehdä yrityskohtaisesti. On kuitenkin tiettyjä nyrkkisääntöjä, joita kaikkien yritysten kannattaa noudattaa IFRS-siirtymässä. Ennen kun päättää korvata FAS-raportin IFRS-raportilla, tulee miettiä, kuinka paljon kirjanpidon työmäärä tulee kasvamaan muutoksen myötä. Riittääkö omien työntekijöiden tietotaito ja aika IFRS-raportointiin vai tarvitaanko tähän ulkopuolista apua? 

Ei kannata myöskään aliarvioida itse IFRS-siirtymän vaatimia resursseja. IFRS:n fasilitointi ei ole yksinkertaista ja siinä epäonnistuminen voi aiheuttaa suuria taloudellisia kustannuksia ja ylimääräistä työtä. Tämän takia IFRS-raporttien käyttöönottoon kannattaa hankkia apua asiaan erikoistuneilta konsulteilta. On myös tärkeää pitää mielessä, että IFRS-siirtymä ei ole yrityksessä pelkästään laskennan harjoitus, vaan siihen tarvitaan mukaan muun muassa business controllereita, myyjiä, HR:ää sekä edustusta lakiosastolta. 

Fasilitoinnin lisäksi tulisi suoda ajatus myös lopputuotteelle: IFRS-raportille. Yrityksen tulee suunnitella IFRS-raportin tilikartta ja raportointipohjat. Copy-paste FAS-raportista ei riitä, koska IFRS-raporttiin tulee sisällyttää lukuisia tase-eriä, joita FAS-kirjanpidossa ei vaadita. Seuraava kysymys on datan tarkkuustaso. Miten data järjestellään ja miten IFRS-oikaisut ja -eliminoinnit saadaan raportoitu oikein? Vaikka sääntelytaso ja läpinäkyvyysvaade ovat korkeammalla tasolla, kannattaa kuitenkin muistaa se, että myös IFRS-raportissa hiustenhalkominen on turhaa. Tarpeettoman pitkälle viety tarkkuustaso ei luo lisäarvoa, vaan lisää työmäärää ja mutkistaa raportointia turhaa. 

Synkronoi IFRS-raportointi automatisoidun raportointijärjestelmän kanssa

IFRS-raportointi luo usein tarpeen uusille raportointijärjestelmille. Koska IFRS-raportoinnin tarkkuustaso nousee ja laajuus kasvaa FAS:iin verrattuna, siinä vaaditaan myös huomattavasti kehittyneempiä kirjanpidollisia menetelmiä ja raportointijärjestelmiä. On hyvinkin mahdollista, että yritys on pärjännyt FAS-raporttien kanssa pelkillä Exceleillä, tämä ei enää päde huomattavasti monimutkaisemman IFRS-raportoinnin kanssa. Hyvä raportointijärjestelmä IFRS:lle on sellainen, joka on helppo jalkauttaa organisaation eri osiin ja joka minimoi virheiden ja manuaalisen työn määrän.

Clausionin pilvipohjainen ratkaisu tekee IFRS-raportoinnista helppoa. Kun IFRS-raportit ovat pilvessä, luvut pysyvät turvassa. Pilvessä olevan tietokannan tuhoaminen on käytännössä mahdotonta, joten sen käyttö on varmaa ja huoletonta. Pilvipohjainen raportointijärjestelmä takaa myös sen, että raporttiversioiden määrä ei kasva, vaan kaikki katsovat samoja lukuja. Tällaisessa järjestelmässä pystytään myös minimoimaan kaavavirheiden määrä ja näkemään, kuka on tehnyt muutoksia. Nykyaikaiset raportointijärjestelmät mahdollistavatkin käyttöoikeuksien tason määrittelyn ja niiden rajaamisen. Yksilölliset tunnukset takaavat Audit trailin luotettavuuden: kirjausketju on selvitettävissä aina kirjanpidosta tulokseen ja taseeseen asti. 

Automaatio on yksi pilvipohjaisen raportointijärjestelmän suurista hyödyistä. Pitkälle viety automaatio mahdollistaa sen, että manuaalinen työ on minimissään ja kirjanpitäjät pystyvät keskittymään analysointiin. Clausionin ratkaisussa ylimääräinen työ on karsittu myös siten, että siihen kuuluvat valmiit sisältöratkaisut. Raportointijärjestelmä tarjoaa valmiit toiminnallisuudet aina tasekirjaan ja rahavirtoihin asti. Voit siis keskittyä IFRS-raportin olennaisiin asioihin, et näkymän laatimiseen ja lukujen naputteluun. 

henkilö tietokoneen kanssa jossa clausion järjestelmä

Miksi IFRS-raportointi ja miksi Clausion? 

Ottamalla käyttöön kansainvälisen IFRS-raportoinnin nostat yrityksesi raportoinnin laatua ja mahdollistat listautumisen pörssiin ja siirtymisen kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Siirtyminen IFRS-raportointiin on kuitenkin yritykseltä suuri ponnistus, ja vaatii sitoutumista tarkempaan sääntelyyn sekä vertailukelpoisen tiedon luomiseen. Maksimoidaksesi onnistumismahdollisuutesi IFRS:n käyttöönotossa, yrityksesi kannattaa hankkia automatisoitu raportointijärjestelmä sekä eksperttiapua. Clausionin konsernitilinpäätösjärjestelmä on joustava pilvipalvelu, joka on standardoitu IFRS-raportin käyttöön. Kokenut asiantuntijaorganisaatiomme on apunasi IFRS-siirtymän jokaisessa vaiheessa. 

Liity yli 400 tyytyväisen asiakkaamme joukkoon ja hanki Clausion talousjärjestelmä konsernitilinpäätökseen! 

Webinaari: Näin siirryt IFRS-raportointiin sujuvasti

Onko yrityksesi jo matkalla kohti pörssiin listautumista vai häämöttääkö se kasvuyritykselle tyypillisesti vielä hieman kauempana? Oli tilanne kumpi tahansa, on hyvä ottaa ajoissa haltuun opit, joita tarvitset siirtyessäsi IFRS-standardien mukaiseen raportointiin. Kerromme webinaarissa, mitä muutoksessa tulisi ottaa huomioon ja miten välttää sudenkuopat matkan varrella.
Webinaarin puheenvuoroista vastaavat PwC:n sekä Clausionin asiantuntijat.

Haluatko kuulla, miten voisimme auttaa sinua sujuvassa IFRS-raportoinnissa?