Clausionin toimitusjohtaja Tomi Lod:
Luottamus on tärkeintä asiakassuhteessa ja tuoteratkaisuissa

Tomi Lod on ollut uuden Clausion Oy:n toimitusjohtaja puoli vuotta. Miten hän näkee yrityksen ja toimialan? Miten yrityksen koko vaikuttaa henkilöstöön ja millaisia ovat alan ja liiketoiminnan mahdollisuudet ja haasteet?

Syyskuu 2018

Talousohjauksen asiantuntijayritys Clausion Oy ja moderniin maksuliikenteeseen keskittynyt Analyste Oy perustettiin maaliskuussa 2018, kun Basware myi talousohjauksen ja maksuliikenteen liiketoiminnot Verdane Capitalin hallinnoimalle rahastolle. Molemmista toiminnoista Baswarella vastannut Tomi Lod on ollut tähän saakka molempien yritysten johtaja. Siirtymävaiheen jälkeen Analystelle on nyt alkuperäisen suunnitelman mukaisesti löytynyt uusi toimitusjohtaja, ja Tomi Lod jatkaa Clausionin toimitusjohtajana.

– Kun teet jotakin, niin fokusoi. Kun teet yhtä asiaa, keskity siihen kunnolla, Tomi Lod määrittelee.

Hän on tyytyväinen, että voi nyt itse toteuttaa tätä oppia.

– On aidosti positiivinen haaste keskittyä yhteen firmaan ja asiaan. Minulla on selkeä tontti ja erinomainen tiimi.

 

Voimavarana start-up-henkisyys

Tomi Lod kokee, että Clausionin hyviä puolia ovat sen pieni koko ja työyhteisön henki. Clausionilla on lähes 40 työntekijää Suomessa ja lähes 20 Intiassa. Parhaillaan haetaan lisää konsultteja ja tuotekehittäjiä.

– Yritysjärjestelyissä on ollut eri vaiheita, mutta osa työntekijöistämme on ollut tuotteidemme ja palvelujemme kanssa tekemisissä 90-luvun alkupuolelta lähtien, Lod kertoo. – IT-maailmassakin voi olla jatkuvuutta ja pitkiä työuria yhdellä työnantajalla.

Työntekijät ovat ottaneet hyvin vastaan uusimman yritysjärjestelyn eli itsenäisen Clausionin.

– Henkilöstö on suhtautunut muutokseen äärimmäisen positiivisesti, Lod iloitsee. – Meillä on pieneen yritykseen aidosti sopivia ihmisiä, dynaamisia ja start-up-henkisiä.

Intiassa on perinteisesti ajateltu, että mitä isompi yritys, sen parempi – paitsi työuran myös vielä naimattoman ihmisen sosiaalisen aseman kannalta.

– Nyt, kun olemme reilusti itsenäinen yritys emmekä ison yrityksen pieni osasto, meille hakeutuu sopivan henkisiä osaajia sielläkin.

Tilanne on siis hyvä.

– Yhteisöllisessä porukassamme on sekä jatkuvuutta että eteenpäin menemisen energiaa.

 

Tuote on helpompi kansainvälistää kuin asiantuntijuus

Clausionin päätuote on Clausion FPM Financial Performance Management FPM. Se tarjoaa ratkaisut konsernitilinpäätöksen tekemiseen sekä sisäisen laskennan suunnitteluun ja raportointiin.

– Tyypillisesti olemme hyvin läheisessä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, Lod kertoo yrityksen toimintatavasta.  Emme tarjoa vain järjestelmäratkaisua ja -käyttöönottoa, vaan laaja-alaista taloushallinnon konsultointia.

– Esimerkiksi tilinpäätöspäivien ajaksi suurin osa asiakkaistamme varaa konsulttimme paikalle. Tilinpäätösratkaisuissa on aina lainsäädännöllisiä tulkintatilanteita. Konsultointi on sitä, että tunnemme asiakkaan lisäksi kirjanpidolliset ratkaisut ja voimme esitellä eri vaihtoehtoja.

Pelkkä hyvä tuote ei siis tee bisnestä.

– Tuotteet ovat liiketoimintamme perusta. Hyvän yhteistyön lähtökohta on kuitenkin, että meillä on palvelu, jolla on tuote, eikä toisin päin.

Clausionille on tällä hetkellä ajankohtaista strategian ja päämäärien tarkentaminen.

– Totta kai haluamme olla ydinliiketoiminnassamme Suomen paras, Lod visioi.

Suunnitelmissa on myös kansainvälistyminen.

– Esimerkiksi IFRS-konsernitilinpäätös on maailmanlaajuinen standardi, joten FPM on jo kansainvälinen. Henkilöstön substanssiosaamista on kuitenkin vaikeampi kansainvälistää kuin tuotetta.

Lod pohtii, että kansainvälistymisessä avuksi voisi tulla ulkomainen kumppani.

– Etenemme joka tapauksessa harkiten. Tarjontamme on oltava varmasti sillä tasolla, että sitä voidaan tarjota suurille kansainvälisille yrityksille.

 

Lähtökohtana luottamus

IT-alalla puhuttaa nyt teknologian muuttuminen.

– Olemme esimerkiksi keskellä murrosta, jossa pilvipalvelut yleistyvät. Nyt mahdollisimman monen asiakkaan olisi hyvä siirtyä pilvipalveluun, joka mahdollistaa joustavan työnteon, Tomi Lod kertoo.

Silti pilvipalveluvaihtoehto arveluttaa edelleen monia yrityksiä.

– Varsinkin isojen konsernitilinpäätösten kohdalla ja suuryrityksissä ollaan yhä melko konservatiivisia, Lod arvioi. – Tietoturva on keskeinen kysymys, ja yritykset luottavat omiin servereihinsä. Meidän tehtävämme on osoittaa pilvipalvelun hyödyt ja edut asiakkaillemme.

Tässäkin asiassa luottamus syntyy asiakaskohtaisesta asioihin paneutumisesta.

– Pilvipalvelu ei tarkoita, että kuka tahansa pääsee järjestelmään nettiyhteyden ja tunnusten turvin. Luomme asiakkaan kanssa yhdessä reunaehdot, joilla palvelu vastaa yrityksen käyttö- ja turvallisuustarpeita, Lod kiteyttää.

Tomi Lod

  • 56-vuotias helsinkiläinen.
  • Perheessä vaimo ja kolme aikuista poikaa: ”Kaksi vanhinta on tietotekniikka-alalla ja nuorin, Robin Lod, on ammattijalkapalloilija, joka edustaa espanjalaista Sporting Gijónia – mutta hänkin harrastaa tietotekniikkaa.”
  • Tomi Lod on opiskellut USA:ssa ja valmistunut Kalamazoo Collegen filosofian laitokselta: ”Tutkin lukuja filosofisesti.”
  • Ollut koko työuransa suoraan tai epäsuoraan tekemisissä tietotekniikan kanssa. Lod on toiminut muun muassa konsulttina sekä asiantuntijapalveluiden ja globaalin myynnin vetäjänä. Ennen Clausionia Lod on työskennellyt esimerkiksi Baswarella, Nokialla ja ICL Datassa.
  • Harrastaa urheilua: “Lumilautailen ja pelaan kaukalopalloa sekä tuusulalaisessa ikämiesjoukkueessa jääkiekkoa.”
  • Lukee paljon ja monipuolisesti: ”Kaikki science fictionista Dostojevskiin käy.”
  • Tomi Lod LinkedInissä