On tilinpäätösaika – valuuko kylmä hiki pitkin selkäpiitäsi?

Käsillä on monen talousihmisen vuoden kiireisin sesonki, kun tilinpäätösaika on parhaimmillaan. Kittaat kahvia, kuin viimeistä päivää vaikka vatsahaava uhkaa, numerot vilisevät silmissä liian pitkäksi venyneen työpäivän päätteeksi, ja hiirikäsi kramppaa liiallisesta Excelin näpyttelystä. Kuulostaako tutulta? Mitä jos päästäisit itsesi hieman helpommalla? Mitä jos työaikaa säästyisi päiviä tekemällä asiat fiksummin?

Kaikki data hyödynnettävissä yhdessä paikassa

Myös tilinpäätöksen tekoon pätee vanha viisaus: huolella suunniteltu on puoliksi tehty. Valmistaudu siis huolella, ja tee ennakkoon kaikki mitä voit. Onko tilinpäätökseen tarvittavat tiedot kerätty hyvissä ajoin? Miten yritysjärjestelyt tulisi käsitellä konsernitilinpäätöksessä? Mitä muutoksia tilinpäätökseen on tullut lainsäädännön näkökulmasta? Jos sekaan laitetaan eri valuuttoja tai kirjanpitojärjestelmiä niin yhtälö alkaa olla turhan monimutkainen ja virheille altis pelkästään Excelissä toteutettavaksi.

Mitä jos kaikki data olisi samassa paikassa, ja hyödynnettävissä niin konsernitilinpäätöksen tekemisessä kuin liiketoiminnan suunnittelussa? Olisiko tilinpäätöksen tekeminen aavistuksen helpompaa, jos sinulla olisi käytettävänäsi valmis ratkaisu vaikkapa valuuttakäsittelyyn tai sisäisten erien eliminointiin, puhumattakaan useista kymmenistä valmiista raportti- ja syöttöpohjista? Entä jos joku seuraisi IFRS-muutoksia puolestasi ja huomioisi niiden vaikutukset konsernitilinpäätökseen?

Automaatio osaksi arkea

Automaatio on ollut kaikkien huulilla vuosikausia, valitettavasti monen yrityksen kohdalla kyse on ollut vain sanahelinästä. Onko sinun yrityksessäsi tekoäly valjastettu hyötykäyttöön hoitamaan rutiininomaisia tehtäviä, jotta vaikkapa konsernitilinpäätöksen tekijöillä on vapautunut aikaa ja resursseja oikeisiin töihin? Ei hätää, varmasti moni muukin talousjohtaja tuntee piston sydämessään, kun Kati-controllerin aika tuhlaantuu tilinpäätöksestä toiseen puuduttavan manuaalityön tekemiseen, vaikka hän voisi käyttää aikansa järkevämmin. Ehkä vuonna 2021 automaatio ja robotiikka voisi tulla vihdoin osaksi arkea – myös sinun yrityksessäsi. Ei parane ajatella, että automaatio sopisi ainoastaan suurille yrityksille, joilla on massiiviset talousosastot ja lukematon määrä tekijöitä – päinvastoin. Silloin kun resurssit ovat rajalliset, tulee keskittyä oleelliseen.

Clausionilla on vuosien kokemus konsernitilinpäätöksen, liiketoiminnan suunnittelun ja raportoinnin saralta. Haluamme helpottaa talousammattilaisten arkea, ja samalla mahdollistaa yrityksille paremman ymmärryksen omasta liiketoiminnasta. Keskustellaan, ja tehdään yrityksesi talouden hallinnasta sujuvampaa.

Kirjoittaja: Anne-Mari Kela-Seppänen, Chief Customer Officer

Anne-Mari Kela Seppänen toimii Clausionilla asiakkuus- ja konsultointijohtajana. Hän on työskennellyt yli kahdenkymmenen vuoden ajan taloushallinnon järjestelmien käyttöönotto- ja kehitystehtävien parissa. Manuaalisen työn vähentäminen ja automaation hyödyntäminen ovat erityisen tärkeitä asioita Anne-Marin työssä.