Ketuttaako konsernitilinpäätös?

helmikuu 8, 2019 Ella Nikula

On taas se aika vuodesta. Istut ilta toisensa jälkeen yksin myöhään toimistolla naputtelemassa lukuja Exceliin. Väsyttää, huolestuttaa, epäilyttää. Stressimittari hivuttautuu vääjäämättä kohti punaista. Ennen kaikkea ketuttaa, että sama toistuu joka kerta. Taas tuli kiire, taas joudut uhraamaan vapaa-aikasi konsernitilinpäätökselle.

Excelillä tehdyssä konsernitilinpäätöksessä näkyy aina tekijänsä kädenjälki. Jos olet perinyt Excelin henkilöltä, joka on jo lähtenyt talosta, onneksi olkoon. Olosi saattaa olla kuin elokuvien pomminpurkajalla, joka arpoo, mihin johtoihin uskaltaa koskea ja mitkä vivut on käännettävä. Mitä jos Excel hajoaa, kun teen tämän muutoksen? Olenko varmasti tehnyt viime hetken muutokset kaikkiin oleellisiin paikkoihin?

Huolta hälventääksesi lähetät Excelin tarkistettavaksi kollegalle. Mutta yöllä heräät tuijottamaan kattoa, kun mieleen pesiytyy uusi pelko. Onko minulla varmasti viimeisin versio Excel-tiedostosta vai kiertääkö sähköpostissa nyt useita versioita, joihin on tehty muutoksia?

Eikä siinä vielä kaikki: Voinko olla varma, että oma pääoma täsmää? Pystynkö tarjoamaan tilintarkastajan tarvitsemat tiedot? Onnistuuko tulossa olevien yritysjärjestelyiden kirjaaminen Excelillä? Entä mitä uusi IFRS-standardimuutos tarkoittaa?

Ei ihme, että ahdistaa. Mitä on tehtävissä?

 

Automatisoi, tehosta, eliminoi virhemahdollisuudet

Excelillä työskenneltäessä suurin osa ajasta ja huomiosta kohdistuu usein vääriin asioihin. Ilman kunnon työvälineitä arvokkaiden osaajien aika tuhlaantuu turhaan manuaaliseen työhön ja virheiden tarkistukseen. Kun kaikki energia menee työvälineen kanssa tappelemiseen ja monimutkaisen taulukkorakennelman ja kaavahäkkyrän kasassa pitämiseen, ei jää aikaa paneutua tarkastelemaan lukuja.

Kun eliminoit virhemahdollisuudet ja tehostat prosesseja karsimalla kaiken turhan työn pois, helpotat työtäsi moninkertaisesti ja pääset käsiksi oleelliseen. Huolehdi konsernitilinpäätösjärjestelmää valitessasi, että järjestelmä tarjoaa ratkaisut tärkeimpiin ongelmakohtiin:

1. Automatisoi perusasiat.

Prosessi tehostuu, kun käytössä on järjestelmä, joka automatisoi: luvut siirtyvät järjestelmien välillä automaattisesti, tasekirja tulee nappia painamalla, ja rahavirta syntyy automaattisesti, kun tiedot on viety oikealle tasolle. Automatisointi vapauttaa aikaasi tärkeämpään työhön – lukujen tuottamisen sijaan voit keskittyä niiden merkitykselliseen analysoimiseen, ja yritys saa osaamisestasi parhaan hyödyn.

2. Minimoi virhemahdollisuudet.

Kaikkea ei tarvitse tarkistaa itse. Virhemahdollisuus pienenee oleellisesti, kun otat käyttöön valmiit, huolella testatut ja satojen muiden käyttäjien käyttämät syöttöpohjat, jotka ovat aina varmasti viimeisimmän lainsäädännön mukaisia. Oikeanlainen järjestelmä auttaa myös luomaan yhtenäiset käytännöt ja eliminoimaan sekalaisista työtavoista johtuvat virheet ja ongelmat.

3. Helpota valuuttakäsittelyä.

Aikaa säästyy, kun järjestelmä laskee muuntoerot ja keskikurssierot automaattisesti. Saat käyttöomaisuuden kumulatiiviset muuntoerot järjestelmästä milloin vain, eikä sinun tarvitse miettiä, mikä on valuuttojen aiheuttamaa ja mikä muuta vaikutusta.

4. Varmista audit trail.

Pidä huoli, että järjestelmä tarjoaa ominaisuuksia, jotka helpottavat tietojen jäljitettävyyttä ja auttavat varmistamaan vaivattomasti katkeamattoman kirjausketjun liiketapahtuman tapahtumahetkestä tilinpäätökseen.

5. XBRL tulee – ole valmiina.

Ennakoi. XBRL-raportoinnin ei tarvitse tarkoittaa valtavasti lisätyötä, kun valitset järjestelmän, joka tarjoaa siihen toimivat työkalut.

Clausionin Financial Performance Management -järjestelmän ovat suunnitelleet ihmiset, jotka ymmärtävät, miltä sinusta tuntuu. FPM tarjoaa välineitä, jotka tukevat ja tehostavat konsernitilinpäätöksen tekoa, etkä jää koskaan yksin: FPM-järjestelmän käyttöönottoprojektin jälkeen saat aina tarvittaessa tukea omalta konsultiltasi, niin teknisissä kuin sisältöasioissakin.

Teemme talousasioista helppoja.

Jos haluat lisätietoja FPM-järjestelmästä, ota yhteyttä niin selvitetään yhdessä, miten voimme parhaiten helpottaa työtäsi. Lue täältä lisää ratkaisustamme.

Mette Palmén
Account Manager
mette.palmen@clausion.com
044 381 3817

Linda Heiskanen
Account Manager
linda.heiskanen@clausion.com
050 448 6680

Viljami Frank
Head of Sales
viljami.frank@clausion.com
044 263 7012