vinkkejä budjetointiin

3 vinkkiä budjetointiin

Kesä on parhaimmillaan ja syksy budjetointikiireineen tuntuu kaukaiselta? Hyvä niin! Ennen kuin suljet tietokoneesi kannen viimeisen kerran ennen hyvin ansaittua lomaasi, kurkista, miten voit tehdä syksyllä koittavasta budjetoinnista helpompaa.

Yhdistä talouden ja toiminnan suunnittelu

Miltä budjetointiaika yrityksessäsi näyttää? Paiskiiko talousosasto hommia yötä myöten, jotta koko seuraavan vuoden budjetointi saadaan ajoissa pakettiin johdon ja hallituksen ihailtavaksi ja arvosteltavaksi ennen kuin se taas arkistoidaan odottamaan seuraavan vuoden budjetointirupeamaa? Vai yhdistetäänkö talousdata aidosti kokonaisuudeksi yrityksen toiminnan suunnittelun kanssa? Menestyneimmät yritykset hyödyntävät dataa ahkerasti liiketoiminnan päätösten tekemisessä. Tämän vuoksi on itsestään selvää, että taloussuunnittelun ja toiminnan suunnittelun tulee kulkea käsi kädessä. Jotta yhteispeli liiketoiminnan ja talouden välillä on taattu, datan, jonka perusteella päätökset tehdään, tulee löytyä keskitetysti yhdestä järjestelmästä, jolloin se on luotettavaa ja läpinäkyvää. Ensimmäinen vinkki: yhdistä taloussuunnittelu ja toiminnan suunnittelu.

Ennusta rullaavasti

Budjetointi on tärkeä osa yrityksen kuin yrityksen taloussuunnittelua – sitä on turha kiistää. Budjetoinnin ei kuitenkaan tarvitse olla viikko- ja kuukausitolkulla jatkuva savotta, jonka vuoksi kaikki muut työt jäävät tauolle. Budjetti antaa suuntaviivat tulevalle vuodelle, mutta rullaava ennuste on se, johon yritysten tulisi jatkossa panostaa yhä enemmän.

Ennustaminen on jatkuvaa muutosten hallintaa. Jos budjetti on yrityksen ainoa talouden suunnittelun elementti, se tehdään kerran vuodessa ja siihen palataan vasta vuotta myöhemmin katsomaan ”miten meni”, on lopputulos todennäköisesti kaikkea muuta kuin toivottava. Ennustamisen merkitys on kasvanut radikaalisti parin viime vuoden aikana, eikä syyttä. Pandemia, Ukrainan sota, pula raaka-aineista ja komponenteista, räjähdysmäisesti kohoavat hinnat ja inflaatio – ei varmaan tarvitse perustella, miksi kerran vuodessa tehdyn budjetin voi yksinään käytettynä heittää  romukoppaan. Edellä mainitut kriisit ovat tuoneet vaikutuksia jokaisen yrityksen talouteen, jotka voi ottaa huomioon vain ennustamalla rullaavasti läpi vuoden. Rullaava ennustaminen tekee liiketoiminnan ennustamistarkkuudesta huomattavasti luotettavamman ja ajantasaisemman, jolloin yritysjohto pystyy reagoimaan tarvittavalla tavalla. Toinen vinkki: panosta rullaavaan ennustamiseen osana taloussuunnittelua.

Automatisoi, automatisoi, automatisoi

Automaatiosta on kohistu vuosien ajan, mutta harvoissa yrityksissä sen täyttä potentiaalia on valjastettu käyttöön. Voisi jopa sanoa, että olemme saavuttaneet pisteen, jossa teknologia ei enää rajoita automaation kehitystä. On tärkeää, että rutiinit saadaan rullaamaan ilman ihmisvoimia ja vapautunut aika voidaan säästää kehitystyöhön ja analysointiin. Mieti siis prosesseja omassa yrityksessäsi: mitkä ovat kipukohtia, mihin perusrutiineihin tuhlataan valtavasti aikaa ja miten näitä voitaisiin automatisoida? Pelkästään budjetin syöttäminen manuaalisesti voi olla melkoinen urakka. Automaation tai budjetointijärjestelmän valmispohjien käyttö tehostaa ajankäyttöä merkittävästi sekä tuo luotettavuutta, kun inhimillisten virheiden riski poistuu. Kannattaa myös huomioida, että asia tai prosessi, jota pari vuotta sitten ei kannattanut automatisoida, on todennäköisesti muuttunut ajan saatossa. Jos tietyn prosessin automatisointi ei onnistunut tai ei kannattanut pari vuotta sitten, nyt tilanne voi olla täysin toinen. Kolmas vinkki: automatisoi kaikki, minkä pystyt.

Miltä vinkit sinun korvaasi kuulostivat? Yksinkertaisilta, jotka olisi helppo toteuttaa? Varmasti, ja me autamme sinua. Clausion on auttanut satoja yrityksiä talouden suunnittelussa – älä siis epäröi ottaa yhteyttä.

Kesälaitumelle luettavaa? Nappaa mukaasi ilmainen opas budjetointijärjestelmän hankintaan.