Picnic Henrik Johansson

Picnic: Läpinäkyvyyttä ja reagointinopeutta

Viimeiset kolme vuotta Picnic Groupin taloutta ja raportointia on kehittänyt eteenpäin talousjohtaja Henrik Johansson. “Aloittaessani Picnic Groupilla käytössämme ei ollut raportointijärjestelmää”, hän kertoo. Business Toolsin avulla konsernin liiketoiminnan ohjauksen reaaliaikainen kokonaiskuva on parantunut. Picnic Finland Oy:n, yhden Suomen suurimman lounasravintolaketjun ohella yritysryppääseen kuuluvat myös kahvilaketju La Torrefazione Oy sekä hankintayhtiö Europicnic Oy. 

Picnic Groupin raportointiin kaivattiin reaaliaikaisuutta ja parempia mahdollisuuksia raportoidun tiedon analysointiin: “Raportoinnissamme oli kehitettävää – halusimme päästä vertailemaan ja analysoimaan tietoa paremmin sekä porautumaan poikkeamiin ja raporttien luvuista aina laskun kuvaan asti”, Johannsson kuvaa lähtötilannetta.  

Business Tools valikoitui Picnic Groupin ratkaisuksi Henrikin aiempien hyvien käyttökokemusten kautta: “Tutustuin Business Toolsiin jo edellisessä roolissani Lasten Päivän Säätiöllä – ihastuin silloin järjestelmään ja sen helppokäyttöisyyteen. Järjestelmän perusominaisuudet ovat hyvin intuitiivisia käyttää”.

“Käyttäjän ei tarvitse olla talouden ammattilainen tai controller”

Picnic Groupilla Business Tools toimii pääasiallisena raportointijärjestelmänä sisäisessä raportoinnissa sekä kirjapidossa. Lisäksi järjestelmää hyödynnetään budjetointijärjestelmänä sekä ennustamiseen. Business Toolsin parhaaksi ominaisuudeksi on osoittautunut sen monipuolisuus raportointijärjestelmänä, Henrik kertoo. “Esimerkiksi valmiita raportteja on niin paljon, ettei juurikaan ole ollut tarvetta lähteä räätälöimään omia”, hän kuvailee.

Myös järjestelmän helppokäyttöisyys kerää kiitosta: “Business Tools on helppo viedä operatiiviselle tasolle, eikä perusominaisuuksien hallinta vaadi pitkiä koulutuksia. Järjestelmän käyttäjän ei tarvitse olla talouden ammattilainen tai controller.”

Picnic Groupissa Business Tools on laajassa ja aktiivisessa käytössä. Esimerkiksi jokainen kahvila on oma kustannuspaikkansa ja kahvilapäälliköt saavat Business Toolsista tuloksen kerran kuussa. Muilta osin järjestelmä on aina käytettävissä niille henkilöille, joilla on tarve päästä käsiksi vastuualueidensa seurantatietoihin.

Business Tools tukee talousfunktion roolin muutoksessa ja sisäisessä viestinnässä: “Mielestäni perinteisestä taloushallinnon raportoinnista, jossa kerran kuukaudessa lähetetään Exceleitä niitä tarvitseville, pitäisi päästä pois. Pyrimme käyttämään mahdollisimman laajasti Business Toolsin monipuolisia raportointiominaisuuksia tuloksen analysointiin sekä ad hoc-raporttien tuottamiseen.”

Business Tools vastaa raportoinnin muuttuviin tarpeisiin

Hankintayhtiö Europicnic Oy:n raportoinnin tarpeet eroavat muista tyttäristä – haaste, mihin Business Tools on joustanut hyvin: “Europicnicillä on paljon tuotteita, asiakkaita ja asiakasryhmiä. Tänne olemme tehneet tuote-myyntikate-raportin, jossa pääsemme joustavasti porautumaan asiakasryhmä-asiakas- sekä tuoteryhmä-tuote-tasoille. Tätä kautta pääsemme kiinni asiakaskohtaiseen laskennalliseen myyntikatteeseen, näemme nopeasti kuukausituloksen ja poikkeamat. Business Toolsin avulla selitykset poikkeamiin löytyvät yleensä helposti”, Henrik kertoo. Europicnicin raportointia on suunnitelmissa tarkentaa Business Toolsin avulla edelleen päiväkohtaiselle tasolle.

Vuonna 2019 pääomasijoitusyhtiö Sentica Partnersista tuli konsernin pääomistaja. Muutos heijastui myös konserniraportoinnin tarpeisiin: “Muutoksen myötä otimme Group Consolidation -laajennusosan käyttöön. Nyt kaikki sisäiset eliminoinnit tehdään automaattisesti Business Toolsissa ja mahdolliset pienet erot voidaan oikaista näppärästi konsernitositteilla. Nyt konsernin tulos on saman tien tiedossani”, Johansson kiittelee.

Olemme olleet todella tyytyväisiä”

Business Tools tuo kokonaisvaltaisen, reaaliaikaisen näkyvyyden siihen missä mennään. “Järjestelmän hienous on, että se luo läpinäkyvyyttä ja reagointinopeutta. Se on nerokkaan yksinkertainen ja sopii hyvin liiketoimintaan, jossa on paljon kustannuspaikkoja. Pääset helposti porautumaan ja katsomaan eri kulmista tulosta – ja toki tasettakin”, Henrik kertoo.

Henrik kiittelee toimivaa yhteistyötä järjestelmän toimittajan kanssa: “Ketterä yritys, jonka kanssa on helppo tehdä yhteistyötä ja jossa asiat osataan todella hyvin. Olen ollut tosi iloinen siitä, että olen saanut kehitysideoihini Business Toolsin asiantuntijoilta nopeasti vastauksia sekä ratkaisuja toteutukseen”.

Business Toolsin monipuoliset mahdollisuudet ovat vastanneet Picnic Groupin tarpeisiin: “Tällä hetkellä järjestelmä palvelee meitä todella hyvin. Vastaan on tullut todella harvoin tarpeita, joihin ei Business Toolsin kautta ole löytynyt ratkaisua. Olemme olleet todella tyytyväisiä”.

Picnicin Groupin tavoitteena on olla Suomen intohimoisin kahvila- ja ravintolayritys. Picnic-yritysryhmään kuuluvat patongeistaan ja uuniperunoistaan tunnettu ravintolaketju Picnic, laadukkaaseen kahviin ja lounaaseen keskittyvä La Torrefazione -kahvilaketju sekä hankintayhtiö Europicnic. Ketjussa on yhteensä 49 kahvilaa ja yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli 35 miljoonaa euroa. Pääomasijoitusyhtiö Senticasta tuli Picnicin pääomistaja heinäkuussa 2019.

Me voimme auttaa yrityksesi liiketoiminnan ohjauksessa.