Oulun Energia case

Oulun Energia: Dataan perustuvia liiketoiminnan päätöksiä

Oulun Energia -konsernin perusta on energiantuotannossa sekä lämpö- ja sähköverkkopalveluissa. Konserni kehittää älykkäitä ja energiatehokkaita energiaratkaisuja asiakkaidensa hyödyksi. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Syklo Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Konserni työllistää n. 240 henkilöä ja sen liikevaihto vuonna 2021 oli 230 miljoonaa euroa.

Oulun Energia on pitkäaikainen Clausionin, tätä ennen Baswaren, asiakas konsernitilinpäätöspuolella. Aiemmin budjetointi ja ennustaminen tehtiin Excelillä, mutta tähän kaivattiin kipeästi työkalua. Kriteeri yli muiden oli, että samalla järjestelmällä piti saada tehtyä niin konsernitilinpäätös kuin budjetointi ja ennustaminen. Clausionin järjestelmä vastasi tähän vaateeseen. Budjetointia Oulun Energia on tehnyt Clausionin järjestelmän avulla jo vuodesta 2016 alkaen.

Räätälöitävä järjestelmä vastaa S&OP tarpeisiin

Oulun Energialla on osaava tiimi tekemässä sisäistä ja ulkoista laskentaa. Yrityksessä tehdään itse paljon järjestelmän sisäistä kehitystä, mm. muutoksia syöttö- ja raporttipohjiin. Clausionin järjestelmän räätälöitävyys saa kiitosta, joka toimii yrityksen sales and operations planning (S&OP) -tarpeissa.

”Liiketoiminta todella hyödyntää monipuolisesti kaikkea dataa ja numeroita, joita talous tuottaa. Niin ennusteita, budjettia kuin toteumaa hyödynnetään aktiivisesti liiketoimintapäätösten teossa”, Oulun Energian talouspäällikkö Kaija-Liisa Paaso kertoo.

Yritys on lähtenyt mallintamaan tulovirtaa hyvin yksityiskohtaisesti: muun muassa kuinka paljon sähköä, lämpöä ja höyryä tuotetaan kullakin laitoksella, jota kautta lasketaan polttoaineet, päästöoikeudet, monenlaisilla kertoimilla (esim. turvevero yms.). Kaikki raporttipohjat lähtevät yrityksen omasta tarpeesta erityyppisiin mallinnuksiin ja skenaarioihin. Myös kuluvirran puolella Clausionin järjestelmä toimii hyvin ja kuluvirtaa mallinnetaan järjestelmän kautta. ”Meille sopii erinomaisesti se, että Clausionin järjestelmä on hyvin räätälöitävissä juuri omiin tarpeisiimme. Oli kyseessä sitten syöttö-, raportti- tai apupohjat, näitä kaikkia saa rakennettua itse tarpeen mukaan. Joskus sparraillemme Clausionin konsultin kanssa, kuinka joku asia kannattaisi ratkaista, mutta teemme mieluusti itse niin paljon, kun vain ehdimme”, Paaso jatkaa.

Haastavasta cloud-siirtymästä kohti toivottua lopputulemaa

Oulun Energia otti Clausionin pilviratkaisun käyttöön ensimmäisten joukossa, eikä siirtymä sujunut täysin ongelmitta. ”Cloud-ympäristö oli aluksi epävarma ja se vaikutti käytettävyyteen. Kehnossa tilanteessa, oli kuitenkin ilo huomata, että Clausionin päässä kaikki ongelmat otettiin tosissaan. Tämä vuoropuhelu ja asianmukainen reagointi on ollut merkittävä tekijä asiakastyytyväisyydessämme. Nyt onneksi alkuvaiheen vaikeudet cloud-ympäristön suhteen ovat menneet merkittävästi parempaan suuntaan. Kiitokset täytyy erityisesti antaa Clausionin asiakastuelle, joka on kerrassaan mieletön. Asiakastuki pystyy oikeasti vastaamaan kysymyksiin ja vieläpä todella nopeasti. Kyseessä on yksi parhaita asiakastukia, mitä ohjelmistotoimittajan kanssa on ollut”, Kaija-Liisa Paaso sanoo.

3 tärkeintä syytä miksi Oulun Energia käyttää Clausionin ratkaisuja:

  • Erittäin toimiva ja automatisoitu konsernilaskenta: eliminoinnit, automaattiset vastaviennit, yritysjärjestelyjen teko yms. on helppoa. Kaikesta jää muistijälki, joten mahdollisiin ongelmiin pääsee hyvin kiinni.  
  • Samalla järjestelmällä sekä konserniraportointi että liiketoiminnan suunnittelu (budjetointi ja ennustaminen).
  • Toimiva kokonaisuus.

Haluatko kuulla, miten Clausion voisi auttaa sinun yritystäsi liiketoiminnan suunnittelussa?