Apetit

Apetit: “Tilinpäätöksen pitää tulla nappia painamalla”

Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 284 miljoonaa euroa. Konsernin liiketoiminta-alueita ovat Ruokaratkaisut, Öljykasvituotteet ja Viljakauppa.

Tehoa työskentelyyn automaatiota hyödyntäen

Apetit on jo pitkään käyttänyt Clausion FPM -järjestelmää talouden toiminnoissaan. Yrityksessä kuitenkin tiedostettiin, että järjestelmän toimintoja voisi ottaa vielä paremmin hyötykäyttöön, jolloin automaatio voisi tehostaa rutiineja ja parantaa laatua. ” Taloustoimintomme tavoitteena on, että kaikki talouden luvut löytyvät lähdejärjestelmistä, josta niitä voidaan automaatiota käyttäen hyödyntää raportoinnissa. Näin saamme suoraviivaistettua ja tehostettua prosesseja, jonka seurauksena myös raportoinnin laatu paranee”, Ruslan Paasonen, Apetitin Group Controller kertoo.

”Luotettavat numerot rahavirtalaskelman perustana”

Apetit aloitti vuonna 2020 järjestelmällisen työn Clausion FPM -järjestelmän eri ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Tällöin mm. rahavirtalaskelma, joka aiemmin tehtiin Excelissä, otettiin käyttöön Clausionin järjestelmässä. ”Clausionin järjestelmän rahavirtalaskelma on erinomainen. Kunhan kirjanpitojärjestelmässämme olevat taustaluvut ovat oikein ja oikeilla tileillä, saamme tehtyä rahavirtalaskeman hetkessä. Tämä säästää meiltä huomattavasti aikaa ja voimme luottaa siihen, että rahavirtalaskelman luvut ovat oikein. Clausion FPM on konsolidointiin ja ulkoiseen laskentaan erinomainen työkalu. Kaikki laskelmat, mm. edellä mainittu rahavirtalaskelma on hyvä toteuttaa järjestelmän kautta lukujen validoinnnin ja audit trailin vuoksi. Järjestelmässä luvut ovat luotettavia, eri vuosien lukuja on helpompi seurata ja läpinäkyvyys on taattu”, Paasonen sanoo.

“Tilinpäätöksen pitää tulla nappia painamalla”

Ulkoinen raportointi on yleensä melko staattista. Luvut syntyvät valmiisiin tilinpäätöspohjiin, eikä Excel-nikkarointiin ole tarvetta. Tämä vapauttaa aikaa sisäiseen laskentaan sekä lukujen analysointiin.

”Clausion FPM istuu erinomaisesti meidän ulkoisen laskennan tarpeisiimme. Leikkimielinen visio tiimissämme on, että tilinpäätöksen pitää tulla nappia painamalla. On mukava huomata, että tässä visiossa olemme onnistuneet ottamaan isoja askeleita. Alkuvaiheessa toki pitää uhrata aikaa ja laittaa perustukset kuntoon, mutta kun pohjatyö on tehty huolella, visiomme voi oikeasti toteutua”, Paasonen päättää.